Wat zijn e-sigaretten?

Over het algemeen zijn e-sigaretten apparaten op batterijen die zijn ontworpen om gebruikers ervan in staat te stellen om sigaretten achter te laten. Sommigen hebben hervulbare tanks, terwijl anderen pods hebben. Maar ongeacht hoe ze eruit zien, ze werken in principe allemaal op dezelfde manier.

 

E-sigaretten hebben een container gevuld met een vloeistof die meestal nicotine, smaakstoffen, propyleenglycol en plantaardige glycerine bevat. Een batterij-aangedreven verwarmingsapparaat verandert de vloeistof in een damp die gebruikers inhaleren wanneer ze een trekje van het apparaat nemen.

 

Het gebruik van een e-sigaret wordt vapen genoemd. Ondertussen zijn er honderden verschillende soorten e-sigaretten op de markt.

 

De voordelen

Sigaretten bevatten meer dan 4.000 toxines (bekende gifstoffen voor het lichaam) met meer dan 50 van deze bekende carcinogenen (kankerverwekkende stoffen).

 

Elektronische sigaretten verbranden niets, er is geen teerproductie of rook en de damp bevat niet diezelfde 4.000 gifstoffen die worden geproduceerd bij de verbranding van een sigaret. Ze zijn beschreven door dr. Konstantinos Farsalinos (een cardiologie-expert) als "grootorden veiliger dan roken".

 

Onderzoek van ASH UK en professor Robert West heeft aangetoond dat pogingen om te stoppen met traditionele nicotinevervangende therapieën (NRT) geen hogere slaagkans biedt dan stoppen met roken zonder NRT. Ze hebben ontdekt dat succesvolle kansen om te stoppen aanzienlijk worden vergroot bij het gebruik van een elektronische sigaret. Dit is formeel erkend door het Leicester ‘Quit’ -programma en door NHS Scotland die het gebruik van e-cigs in rookstop programma's volledig ondersteunen.

 

Al snel na het omschakelen merk je dat je gemakkelijker begint te ademen en je gevoel voor smaak en geur terugkeert ... dat betekent dat je nog meer van de smaken van je liquid zult genieten!

 

'Is het gezond?'

Elektronische sigaretten zijn niet "onschadelijk" en geen enkele fabrikant of verkoper zal je vertellen dat ze dat wel zijn. De grootste en meest bekende stof die schade aanricht bij het roken van een sigaret is ‘teer’. Deze stof komt alvast niet te pas bij de elektronische sigaret.

 

De ingrediënten in e-liquids zijn allemaal goedgekeurd voor de voedselindustrie en verschillende onderzoeken uit heel Europa ondersteunen het idee dat het veel minder schadelijk is dan roken.

 

Sommige mensen merken dat hun keel uitdroogt; het wordt geadviseerd om tijdens het vapen gehydrateerd te blijven om dit te voorkomen. Een kleine minderheid van vapers reageert op de "PG" -component in de e-vloeistof. In dit geval is het mogelijk om vloeistoffen met een hoge "VG" -concentratie te vinden om te gebruiken.

 

Hoe het werkt

Alle elektronische sigaretten volgen een soortgelijk principe, in wezen is het een batterij die wordt geactiveerd via een knop of inhalatie. Van zodra de batterij geactiveerd is, wordt de e-vloeistof verdampt.

 

1. Bij sommige e-sigaretten activeert inhalatie de vaporizer op batterijen. Andere typen gebruiken een handmatige aan / uit-schakelaar (vaak via de zogenaamde 5-klik beveiliging).

2. Het verwarmingsspiraal (coil) in de verstuiver verwarmt de e-vloeistof die nicotine bevat.

3. De e-vloeistof verdampt en wordt ingeademd. De geproduceerde damp is grotendeels waterdamp.

 

Een vuistregel is dat hoe meer lucht de coil bereikt, hoe meer damp er wordt geproduceerd. Hoe kleiner de kamer waarin de coil zit, hoe groter de smaak.

 

Verder zullen hoge "PG" e-vloeistoffen een grotere smaak geven en hoge "VG" e-liquids meer damp produceren.

 

Wat voor apparaten zijn er?

De verschillende soorten E-sigaret die verkrijgbaar zijn:

 

- Wegwerp e-sigaret (cigalike)

- Vape pens (2e generatie)

- Oplaadbare mini E-sigaret (2e generatie)

- Mid-size E-sigaret (3e generatie) 

- Gereguleerde boxmod (3e generatie)

- Mechanische boxmod (3e generatie)

- Squonker (3e generatie)

- Pod vape E-sigaret (4e generatie)

 

De cigalike is een heel eenvoudig apparaat. Het werd populair omdat ze doen denken aan sigaretten en omdat het zeer makkelijk is in gebruik. Het nadeel van deze apparaten in vergelijking met jongere modellen is dat ze niet herbruikbaar en minder efficiënt zijn in het leveren van smaak, batterijleven of dampproductie.  Deze toestellen zijn niet verkrijgbaar bij EHALE.

 

De vraag naar deze toestellen is de laatste jaren enorm gedaald in populariteit omdat er vandaag verschillende, betere alternatieven verkrijgbaar zijn zoals de recentere pod systemen. Een pod systeem ligt het dichtste in de buurt van een cigalike op vlak van grootte en gebruik. Het grootste verschil is dat pod systemen herbruikbaar en vaak hervulbaar zijn.

 

Binnen pod systemen zijn er twee grote groepen, de open en gesloten systemen. De open systemen zoals een Caliburn of Vaporesso Zero maken gebruik van hervulbare cartridges (pods) die je zelf kan vullen met je favoriete liquid. De gesloten systemen zoals HEXA maken gebruik van voorgevulde pods die je niet kan hervullen. Het is dus een click en play optie, zeer populair bij startende vapers.

 

Apparaten van de tweede generatie zoals de eGo, Twist, Evod, Protank Mini en de Nautilus zijn ideale starterkits voor de beginnende vaper maar ze zijn zodanig verbeterd dat veel vapers er bij blijven of ze als back-up of tweede toestel voor onderweg houden omdat ze zo makkelijk in gebruik zijn.

 

Het voordeel van jongere generatie apparaten ((mech)mods & squonkers) is dat je verschillende instellingen kan personaliseren. Van weerstand over naar vermogen tot nicotine sterkte. Hoewel ze in het begin duurder zijn om te kopen en complexer zijn in gebruik in vergelijking met een pod systeem of starterskit, blijken ze op de lange termijn kosteneffectiever te zijn. Ten slotte zijn ze volkomen veilig zolang u ze correct gebruikt.

 

 

De onderdelen en gebruik van een e-sigaret

 

1. De atomizer

Een atomizer of coil is het onderdeel dat ervoor zorgt dat jouw e-liquid verdampt wordt. Een coil bestaat uit een draad die je weerstand vormt en katoen (wick) of keramiek. Het katoen of keramisch element absorbeert de e-liquid en zorgt ervoor dat je draad deze kan verdampen door deze op te warmen. De coil dient vervangen te worden als de smaak afneemt en/of de dampproductie vermindert.

 

2. De clearomizer

Een clearomizer of tank is het bovenste gedeelte van jouw elektronische sigaret en bestaat uit 3 onderdelen; de tank, de coil en het mondstuk (driptip). De tank dient gevuld te worden met e-liquid.

 

3. De batterij / mod

De batterij of mod is het onderste gedeelte van de elektronische sigaret en voorziet de clearomizer van stroom. Een batterij heeft meestal weinig instelbare opties. Een box mod daarentegen bevat meestal een geavanceerde chip waardoor je heel wat instelbare opties hebt. Zo krijg je de mogelijkheid je wattage (VW) aan te passen of over te schakelen op temperatuurcontrole (TC). Een box mod bevat meestal nog geen batterij, die koop je apart aan.

 

4. Wattage

Het wattage dat je al dan niet instelt in je elektronische sigaret, bepaalt de kracht waarmee je e-liquid verdampt wordt. Hoe hoger de wattage, hoe krachtiger je de damp binnenkrijgt.

 

5. Temperatuur controle

Hierbij kan je de temperatuur instellen die de coil maximum mag bereiken. Bij box mods met temperatuur controle wordt het voltage vanzelf gereguleerd. Bij correct gebruik van de temperatuur controle functie voorkom je dry-hits (een verbrande smaak). Hiervoor heb je echter speciale coils nodig met een ander type draad in verwerkt zoals o.a. Nikkel (Ni200), Titanium (Ti), Stainless Steel (SS) of NiChrome (Ni80).

 

6.Een Drip Tip

Een Drip Tip is het mondstuk van je clearomizer (tank).

 

7. Een 510 of eGo aansluiting

eGo en 510 zijn types schroefdraden. Bij een batterij is een eGo-schroefdraad de buitenste schroefdraad terwijl de 510-aansluiting de binnenste schroefdraad is. Er zijn verschillende batterijen die beide schroefdraden hebben. Verdampers daarentegen hebben vaak maar 1 van de twee aansluitingen. 

 

TIP: Als je verdamper een 510 aansluiting heeft en je batterij over beide aansluitingen beschikt, dan kan je je verdamper wel op je batterij aansluiten maar je zal best een eGo beautyring aanschaffen om het mooi af te werken.

 

Moet je onderdelen vervangen?

Iedereen moet af en toe eens een onderdeel vervangen. Dit hangt volledig af van jou, hoe vaak je het toestel gebruikt, op welk wattage en welke e-liquid je ervoor gebruikt.

 

Wanneer moet je dit doen?

Je zal merken dat je bijna je coil moet vervangen wanneer de smaak van je liquid minder intens wordt. Zit er nog steeds e-liquid in jouw clearomizer en proef je een verbrande smaak is het tijd om je coil te vervangen.

 

Batterijen

Heb je een elektronische sigaret met een ingebouwde batterij, wordt aangeraden deze op te laden met de bijgeleverde kabel. Deze is voorzien van een usb-aansluiting. Om de levensduur van deze batterij te sparen, laad je deze het best op aan de computer i.p.v. gebruik te maken van een snellader.

 

Heb je een box mod die voorzien wordt van een of meerdere externe batterijen, wordt aangeraden deze extern op te laden via een batterijlader. Dit is beter voor zowel de levensduur als de software van je box mod.

 

Hoe lang een batterij meegaat tussen het opladen wordt aangegeven door het aangegeven cijfer voor mAh (milliampère-uur). De prestatie kan echter variëren naargelang de omstandigheden. Hoe hoger het mAh-cijfer, hoe langer de batterij meegaat voordat hij moet worden opgeladen.

 

Li-ionbatterijen geven energie af op een gecontroleerde manier, wanneer je ze oplaadt, keert de lader deze reactie om en wordt de energie opgeslagen. Vanwege de chemische samenstelling van de batterij is het van vitaal belang dat een geschikte lader wordt gebruikt onder veilige omstandigheden. Om je veiligheid te garanderen Laadt je een batterij ook nooit in de warmte of zonder toezicht op en ontlaadt je hem best niet.

 

 

Veel voorkomende problemen

 

1. Dry hits

Ze zijn onaangenaam en worden veroorzaakt doordat de coil niet snel genoeg liquid krijgt. Dit kan gebeuren als een tank net is bijgevuld of bij een overschakeling naar een liquid met een hoger VG percentage. Dit kan ook gebeuren als er een VV / VW-apparaat wordt gebruikt dat te hoog staat, het verdampt de vloeistof sneller dan de lont vers sap naar de spoel kan voeren.

 

Om dit te voorkomen kan je best de coil primen door hem de tijd te geven om bij te vullen, en droge trekken te nemen (zuigen zonder de batterij te vuren). Verder kan je beginnen met een lagere spanning die je geleidelijk opdrijft.

 

2. Een warme batterij

Dit kan een eenvoudige kwestie van overmatig gebruik zijn. De batterij verhit door de warmte die door de coil wordt geleid. Het is raadzaam om de batterij de tijd te geven om af te koelen - als dit een terugkerend probleem is, wordt het toestel best niet meer gebruikt en nagekeken. 

 

3. Het toestel vuurt niet

De eenvoudigste oplossing is om te controleren of deze is ingeschakeld. Controleer vervolgens of de batterij is opgeladen. Indien beide mogelijkheden geen oplossing bieden wordt het toestel best niet meer gebruikt, zeker als de batterij overmatig verhit. Een te warme batterij betekent meestal dat er een kortsluiting is. In deze situatie ontlaadt de batterij sneller dan voorzien.

 

Een kortgesloten batterij mag niet meer worden gebruikt.

 

4. Schoonmaak en onderhoud

Reinig alle onderdelen met lauw water en laat ze dan goed uitlekken. Het is heel belangrijk dat de onderdelen helemaal droog zijn voor ze opnieuw gebruikt worden. Wanneer dit niet het geval is zullen de wicks water vasthouden en zo de damp een fletse smaak bezorgen. Om het toestel zelf te reinigen gebruik je best een vochtige tissue of een wattenstaafje - je mag geen schoonmaakproducten gebruiken, isopropanol / isopropylalcohol kan eventueel wel.

 

5. Lekkende clearomizer

Soms kan het gebeuren dat er liquid in de mond komt. Schadelijk is het niet maar het is zeker ook niet de bedoeling. Wanneer dit wel gebeurt kan het zijn dat er te hard aan de tank getrokken wordt of dat de coil iets teveel bevochtigd werd.

 

Lekt de clearomizer uit de luchtgaten, haal je best je clearomizer volledig uit elkaar om te controleren of alle onderdelen intact zijn. Kijk hierbij na of alle o-ringen correct bevestigd zijn. Schroef dan alle onderdelen opnieuw in elkaar.

 

Staat de oplossing voor jouw probleem hier niet tussen? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met een van onze medewerkers of je vertegenwoordiger en dan zoeken we het samen uit. 

 

 

E-Liquids

 

1. Wat is een e-liquid?

Een e-liquid is de vloeistof die gebruikt wordt in de elektronische sigaret. Deze zorgt voor zowel de smaak- als de damp ervaring. Zonder de e-liquid kan je de elektronische sigaret niet gebruiken. Een e-liquid bestaat steeds propyleenglycol, plantaardige glycerine, een aroma en eventueel ook nicotine. 

 

- Propyleen Glycol (PG) zorgt voor de zogenaamde ‘throathit’ (de kriebel in de keel) en is de drager van de smaak en de eventuele nicotine. Deze stof wordt ook gebruikt in de voedingsindustrie en cosmetica. Het WHO klasseert deze stof als niet-toxisch en ze is dus veilig wanneer ze in contact komt met de huid, geïnjecteerd of ingeslikt wordt. We raden echter niet aan om ze anders te gebruiken dan waarvoor ze bedoelt is.

 

- Plantaardige Glycerine (VG) zorgt voor de hoeveelheid damp er geproduceerd wordt. Hoe hoger het aandeel VG, hoe dikker de geproduceerde damp. Deze stof wordt ook gebruikt in verschillende medische en cosmetische preparaten waaronder tandpasta en mondwater.

 

- Aroma’s zijn (meestal) natuurlijke smaak concentraten die oplosbaar zijn in water. Ze worden voornamelijk gemaakt door bedrijven uit de voedingssector die deze produceren om voedsel te verrijken. Ze kunnen variëren van tabak over tot fruit naar donuts en snoep. Veel van de commerciële liquids bevatten ook zoetstoffen. Vandaag kennen we zo’n 7.000 verschillende aroma’s die samen of apart kunnen gebruikt worden voor liquids. 

 

- Nicotine is een verslavende stof.  Er zijn liquids in alle sterktes van 0 - 20 mg/ml (maximale toegelaten norm in Europa) verkrijgbaar. De meeste liquids worden zonder nicotine verkocht, deze kunnen dan aangelengd worden met nicotine boosters. Er worden in e-liquids twee soorten nicotine gebruikt, freebase nicotine en nicotine zout. Er zijn vandaag ook producten die met de zogenaamde hybride nicotine werken.   

 

 

2. Freebase Nicotine vs Nicotine Zout

Freebase nicotine is wellicht de meeste gebruikte vorm van nicotine. Het is nicotine in zijn zuiverste vorm en dus met een hogere pH waarde. Freebase liquids kunnen daardoor ook in verschillende VG/PG ratio’s voorkomen. De meest voorkomende nicotinegehaltes voor liquids die gebruik maken van freebase nicotine zijn 0, 3, 6 en 12 mg/ml met een 70/30 VG/PG verhouding.

 

Het grootste nadeel van freebase nicotine, en meteen ook het grootste verschil met nicotine zouten, ligt in afleverwijze van nicotine bij hogere sterktes. Hoe hoger de freebase nicotine sterkte, hoe harder (en onaangenamer) de throat hit, het is daarom niet aangewezen om freebase nicotine in hoger dan 12 mg/ml te gebruiken. 

 

Nicotinezout  is de natuurlijke staat waarin nicotine zich in tabaksbladeren bevindt, met een lagere pH waarde. De voordelen van Nicotine zout (nic salts) zijn de voldoening, de aangenamere hits, de rijkere smaak en de meestal goedkopere prijs. Nic salts hebben meestal een 50/50 VG/PG verhouding. Nicotine zouten komen ook in een verschillende nicotinegehaltes van 0-20 mg/ml voor. Door de fijnere dampervaring bij hogere sterktes zijn ze de ‘go-to’ oplossing voor rokers die sigaretten willen achterlaten met behulp van vaping producten.  

 

Voor sommige vapers zijn nic salts echter te sterk. Ze missen ook de mogelijkheid om enorme wolken te creëren, waardoor freebase liquid de eerste keuze is voor het hobby vapen.

 

En wat dan met hybride nicotine?

 

Hybride nicotine is de meest recente vorm van nicotine die gebruikt wordt in vaping producten. Het wordt nog maar in een handvol producten gebruikt. Hybride nicotine is een mix van freebase nicotine en nic salt en werd in leven geroepen door het Belgische HEXA. 

 

Voor elke van hun zes smaken creëerde zij een unieke combinatie van freebase nicotine en nic salt. Dit maakt dat ze de aangename dampervaring en rijke smaak van nic salts wisten te combineren met de throat hit van freebase nicotine voor een maximale voldoening. The best of both worlds. 

 

Daardoor werden ze niet alleen de meest populaire e-sigaret van België en Nederland, maar met hun creatieve recepten inspireerden ze ook merken als Riot Squad om met hun eigen Hybride Nicotine mixen te komen. Dit alles, onder het goedkeurend oog van vele rokers die eindelijk een vaping product vonden waarmee ze sigaretten wel voorgoed kunnen achterlaten. 

 

Naarmate deze groep van tevreden (ex-)rokers zal toenemen, zullen we wellicht meer en meer producten met hybride nicotine de markt zien betreden in de toekomst.

 

3. Met hoeveel nicotine moet ik starten?

De hoeveelheid nicotine waarmee een nieuwe vaper best start hangt af van zijn of haar rookgewoonten. Wanneer iemand gewend is om light-sigaretten te roken wordt er aangeraden een keuze te maken tussen 6mg en 10 mg. Rokers die meer dan 12 sigaretten per dag consumeren worden aangeraden met 20mg te beginnen en daarna af te bouwen.

 

4. Hoelang doe ik met een flesje van 10ml?

Dit hangt af van verschillende factoren zoals o.a. het gebruik (aantal trekjes), het wattage van de elektronische sigaret en het type coil dat wordt gebruikt. Een Sub Ohm coil zal meer verbruiken dan een coil met een hogere weerstand.

 

5. Kan ik alle e-liquids in elke elektronische sigaret gebruiken?

Er wordt aangeraden voor de meeste Starter Kits een e-liquid te gebruiken met een 50VG/50PG gehalte. Gebruik je toch een e-liquid met een hoger VG gehalte, is er een kans dat de coil snel verstopt zal geraken. Voor de clearomizers met een grotere coil wordt er aangeraden om een e-liquid te gebruiken met een hoger VG gehalte.

 

 

6. Hoe doe ik e-liquid in mijn clearomizer?

Dit is verschillend bij de meeste tanken. Neem even de instructies door op de handleiding van de elektronische sigaret of clearomizer. Er wordt aangeraden de coil even te bevochtigen met e-liquid voor je deze de eerste keer gaat gebruiken. Ook kan je de eerste keer best 10 minuten wachten zodat je coil de tijd krijgt om de e-liquid op te nemen.

 

 

7. Kan ik verschillende e-liquids met elkaar vermengen?

Dit is zeker mogelijk. Let er wel op dat op gebied van smaak dit heel goed maar ook heel slecht kan uitdraaien. Het is ook mogelijk om verschillende nicotinegehaltes met elkaar te vermengen. Zo kan je bijvoorbeeld een e-liquid van 0mg mengen met een e-liquid van 6mg. Wanneer je van beide dezelfde hoeveelheid neemt om te vermengen, kom je uiteindelijk uit op 3mg nicotine.

 

8. Op welke plaats bewaar ik e-liquid het best?

De belangrijkste regel bij het bewaren van e-liquid is om het buiten het bereik van kinderen en/of huisdieren te houden. Daarnaast is het aangewezen om de liquids te bewaren op een donkere plaats bij kamertemperatuur.

 

9. Hebben e-liquids een houdbaarheidsdatum?

Elke e-liquid heeft een houdbaarheidsdatum. Een liquid blijft ongeveer 2 jaar goed. De smaak zal verminderen na een jaar tot 1,5 jaar. De e-liquid zal na de vervaldatum niet meteen bedorven zijn maar het gebruik ervan wordt wel afgeraden.

 

 

Do-It-Yourself (DIY)

 

1. Do-It-Yourself. Wat houdt dat in?

Je bent een echte doe-het-zelver. Het zelf maken van e-liquids door het mengen van base (een verhouding van VG en/of PG), aroma’s (de smaakstoffen) en optioneel nicotine.

 

2. Wat is een aroma?

Het aroma is de smaak die je toevoegt. Zo heb je bij ons de mogelijkheid te bestellen uit een ruim assortiment fruitsmaken maar ook tabaks- en zelfs dessert smaken.

 

3. Wat is base?

Dit is de basis vloeistof die gebruikt wordt om een e-liquid te maken. Zo heb je de mogelijkheid om base te nemen met verschillende VG/PG gehalte of enkel een VG gehalte. Base bevat geen smaakstoffen en is dus neutraal van smaak.

 

4. Hoe vermeng ik aroma met base?

Voor het vermengen van aroma gebruik je best een naaldspuitje om de correcte hoeveelheid te nemen. Er wordt aangeraden 10 tot 20 procent aroma te gebruiken voor je eigen e-liquid. Na het mengen wordt aangeraden je e-liquid 1 tot 2 weken te laten rijpen (steepen). Gebruik je meer dan 20 procent aroma, verkrijg je een Shake & Vape.